Povestea tăblițelor de la Sinaia

Un interviu despre enigmele tăblițelor de la Sinaia.

Tăblițele de la Sinaia reprezintă un set de artefacte arheologice controversate. Sunt tăblițe din plumb scrise într-o limbă necunoscută sau inventată, cu alfabetul grecesc (cu câteva litere adiționale), textele fiind însoțite uneori și de imagini. Se presupune că ar fi o cronică a dacilor – menționează nume de regi daci și toponime dacice. Specialiștii – istoricii și lingviștii – le consideră în general falsuri moderne. Astăzi se află depozitate în subsolul Institutului de Arheologie Vasile Pârvan din București, de mai bine de un secol.


Enigmaticele Tăblițe de la Sinaia – Informații noi

Povestea acestor tăblițe, care dacă ar fi acceptate de mediul academic ca autentice ar răsturna multe din ce știm noi despre istoria antică, este una controversată, cu elemente care ar putea-o plasa în zona de Teorie a Conspirației, dar, în același timp, cu o serie de aspecte concrete, verificabile, care ne pun serios pe gânduri în ce privește buna-credință a celor care au avut acces la ele în decursul timpului.

Daniel Roxin


One thought on “Povestea tăblițelor de la Sinaia

  1. […] prezinta artefacte in premiera, unele la prima filmare, cum sunt Amuletele de la Tartaria, Tablitele din plumb din Tezaurul de la Sinaia, Codex Rohonczi, Biblia lui Wulfilla, Gresia de la Cosauti […]

Leave a Reply