Centura de siguranță în 3 puncte

Nils Bohlin, a fost inginer și inventator suedez, responsabil pentru centura de siguranță în trei puncte, considerată una dintre cele mai importante inovații în siguranța automobilelor. Omu’ a mai conceput alte diverse ”banalități”, precum sistemul de catapultare al avianelor de vînătoare Saab și la momentul invenției lucra pentru Volvo. Și ”proștii” de la Volvo, nu știu cum s-au putut suporta, dovedindu-se repetenți la materia ”Economie de piață” și oferind patentul moca, tuturor competitorilor săi, motivînd că ”avea mai multă valoare ca instrument de salvare gratuit decît ceva pentru care să profite”. Pentru că de la începuturile timpurilor moderne, nu oamenii inteligenți și pasionați în a inova fac regulile ”jocului” ci ăia care sînt deseori fără scrupule și cunosc ”arta” combinațiilor financiare. Mai exact cum să-nvîrtă banu’ ca să se scoată ei. Este poate și motivul pentru care într-un final, au fost cumpărați de puternica și necunoscuta companie chineză Geely. O companie care după ce a început cu producția de frigidere, după vreo 16 ani, a trecut la fabricarea de autovehicule. O evoluție ”predictibilă și sănătoasă” nu ca ”proștii” ăia cărora le-a luat mai multe sute de ani de muncă să transforme o idee într-un automobil, și pe care să-l îmbunătățească permanent.

Lăsînd deoparte sarcasmul, din momentul în care s-a montat pe primul autovehicul, prin 1959, pînă în anul 2002, anul în care inventatorul trecea în neființă, Volvo a estimat că centura de siguranță în trei puncte a salvat peste 1,000,000 de vieți omenești. Potrivit National Highway Traffic Safety Administration, numai în Statele Unite, dispozitivul salvează aproximativ 11,000 de vieți pe an.

Mulțumim Nils, mulțumim Volvo!

Cu toate că alții sînt de altă părere…

FB comment

Scrierea de mai sus a fost inspirată de aici și am fost mînat de ambiția de a compila cîteva cuvinte după ce am fost zgîndărit de fotografia de mai jos:

Foto: Express Cars UK [FB page]

Mai multe despre Nils Bohlin și despre activitatea sa, aici.

Leave a Reply