A murit inventatorul casetei audio – Lou Ottens

Lou Ottens, inventatorul casetei audio s-a stins din viață la vîrsta de 94 de ani în locuința sa din Duizel, Olanda.

Conceptul de casetă audio a fost creat în 1963, în perioada în care domnul Ottens lucra la Philips ca șef de dezvoltare de produs. Obiectivul proiectului a fost creerea unei soluții audio compacte și portabile.

Conceptul a fost lansat la IFA Berlin, o expoziție cunoscută de către entuziaștii vremii pentru produsele electronice prezentate.

Cum era și firesc, caseta compactă audio, a dat naștere Walkman-ului (care din păcate nu este o invenție Philips) și mai departe a făcut istorie revoluționînd industria muzicală prin înlesnirea ascultării acesteia la purtător, aproape oriunde. Este greu de imaginat, aproape imposibil, evoluția către CD și mai apoi către Spotify-ul de astăzi fără etapa casetei audio.

În 2016, un grup de entuziaști sub bagheta lui Zack Taylor, regizor, a filmat primul să lung metraj, ”CASSETTE: A Documentary Mixtape”, un documentar emoționant despre era casetei audio.

În 2011, am citit că termenul casetă a fost eliminat din The Oxford English Dictionary. Când eram copil în anii ’80, am fost complet dezamăgit de asta; parcă una dintre vedetele mele rock preferate ar fi murit. Am decis că cineva ar trebui să dea casetei un elogiu adecvat.

Este greu să-ți iei rămas bun de la un format pe care l-a preluat o nouă generație, fie din ironie, din nostalgie, fie din pură tangibilitate. Dar oricare ar fi motivul, casetele audio au refuzat să fie ucise. Cassette este o investigație a acestei renașteri ciudate, condusă de inventatorul mediumului, Lou Ottens.

spunea Zack Tylor în 2017

Vă invit să vizitați pagina oficială a filmului, o pagină care pe mine m-a cucerit prin modul în care a fost creată. De asemenea mai jos aveți disponibil și documentarul despre care vorbesc.

Astăzi deși ”îngropată” de ceva timp, caseta audio pare să se ”miște” sub pămînt gîndindu-ne că în 2020, vînzările s-au dublat față de anul anterior, 2019, raportîndu-ne doar la Marea Britanie.

Rip Lou Ottens (21 Iunie 1926 – 6 Martie 2021)

Leave a Reply