O altă veste ”bună” de la Google. Începînd cu 4 noiembrie 2016, va închide Panoramio așa cum a făcut-o și în cazul altor aplicații (Google Bookmarks e prima care îmi vine în minte). Ca de obicei, după ce flutură pe la nas cu chestii drăguțe, utile, Google le retrage din diverse motive. Mă rog, părerea mea personală e că noțiunea de sustenabilitate pentru ei, e ceva relativ. Nu o să insist pe asta că nu are rost. Fiecare trage propriile sale concluzii.
În 20014, Google și-a anunțat intenția legată de retragerea serviciilor Panoramio motivînd prin direcționarea eforturilor către îmbunătățirea serviciului de partajare de fotografii în Google Maps. Amînarea deciziei de renunțare la Panoramio a fost ca răspuns la feedback-ul utilizatorilor (probabil că unul masiv și nașpa). Pe scurt, Panoramio se închide și toate fotografiile vor fi copiate în Google Album Archive grație legăturii dintre contul pe care îl aveți la Panoramio și contul de Google+ fără a vă afecta rația alocată contului de Google. Dacă nu aveți un cont de Google+ asociat contului de Panoramio atunci fotografiile nu vor mai apărea în Google Maps. Contul Panoramio se va mai putea accesa încă un an după 4 noiembrie 2016 dar fără posibilitatea adăugării de noi fotografii, like-uri sau comentarii. Există posibilitatea exportării datelor adăugate în Panoramio și o să revin mai jos la această posibilitate.
Așadar, ce alternative ne oferă închiderea Panoramio? Iată-le:
1. Îți păstrezi fotografiile în arhivă
Prin intermediul legăturii dintre contul Google și cel Panoramio, la momentul retragerii Panoramio, în noiembrie 2017, fotografiile vor fi copiate în Google Album Archive .
Prin activarea legăturii conturilor dintre Google și Panoramio, imaginile eligibile împreună cu datele legate de vizualizări se vor transfera în Google Maps și vor fi vizibile la momentul autentificării în Maps și prin accesarea ”Contributions” din meniul principal.
2. Poți să îți extragi fotografiile adăugate prin intermediul descărcării unui fișier zip
Accesezi takeout.google.com și urmezi instrucțiunile legate de această operațiune.
3. Poți fi colaborator prin intermediul Local Guide (asta desigur, pînă la momentul cînd se va închide și Local Guide)
4. Ia-ți gîndul de la partajarea de fotografii prin intermediul Google.
Ce este important de menționat este că nu vei mai putea adăuga fotografii unde te taie capul (doar acolo unde sînt setate puncte de interes sau obiective comerciale), în locuri frumoase numai de tine știute. Asta mi se pare trist / Google, nota 2, stai jos!
Dacă dorești să închei conturile cu Panoramio de la tine putere, înainte de închiderea oficială, o poți face accesînd ”Settings” și apăsînd pe ”Delete your account”. Prin șteregerea contului nu vei mai beneficia de copierea conținutului în Google Album Archive iar nici una dintre fotografii nu va fi afișată în Google Maps.
Din punctul meu de vedere, cel puțin pînă-n acest moment, datorită fîstîcelilor nenumărate și a lipsei coerenței, în cazul serviciului de administrare în cloud a fotografiilor, Google a pierdut lupta cu Yahoo, care prin serviciul Flickr, rămîne la înălțime!