Logistica și robotizarea

După isteria legată de ideea că ”roboții vor cuceri lumea” poate ne liniștim și încercăm să ne imagină și altceva în afară de nenorociri.

Binecunoscuta deja Boston Dynamics, ne prezintă o aplicație foarte interesantă pentru domeniul logisticii, respectiv, manipularea maselor prin intermediul roboților.

Proiectul este dezvoltat de către Boston Dynamics în parteneriat cu OTTO Motors și este unul de anvergură având în vedere că piața de automatizări aplicate în domeniul depozitării se previzionează a fi cotată undeva în jur de 22 miliarde de dolari până în 2022.

Compania Amazon, folosește deja roboți pe partea de depozitare dar nu exclusiv. Depozitele sînt deservite cu ajutor uman; personalul numără la nivel global aproximativ 100,000 de lucrători.

Poate că sintagma roboților care cuceresc lumea are o altă conotație dacă ne gîndim că automatizarea pune pe liber oamenii. Este oare pregătită societatea actuală să rezolve problema șomajului care se întrezărește la orizont? Pentru că folosirea roboților pentru sarcini care pun în pericol oamenii este una strălucită dar ea trebuie dublată de planuri socio-economice orientate pe noile sisteme ce se doresc implementate.

Leave a Reply