Reproducerea gîndurilor – o metodă cercetată de japonezi

Un studiu susținut de cercetătorii Advanced Telecommunications Research Institute (ATR) în colaborare cu cei din Universitatea Kyoto, Japonia documentează construcția unei rețele neuronale care nu doar citește ci creează ceea ce este în mintea ta.

Prezentare generală a reconstrucției imaginii interioare. Valorile pixelilor imaginii de intrare sunt optimizate astfel încât caracteristicile DNN (deep neural network) ale imaginii să fie similare cu cele decodificate din activitatea fMRI. O rețea de generatoare (DGN – deep generator network) este opțional combinată cu DNN pentru a produce imagini cu aspect natural, în care optimizarea este efectuată la spațiul de intrare al DGN. Credit: bioRxiv (2017)

“Echipa a creat un algoritm de primă generație care poate interpreta și reproduce cu precizie imaginile văzute sau imaginate de o persoană”, a scris Alexandru Micu în ZME Science.

Alexandru a spus: “Această scanare a fost efectuată de mai multe ori; în timpul fiecărei scanări, fiecare dintre cei trei subiecți a fost rugat să privească peste 1000 de fotografii, printre care un pește, un avion și forme simple colorate”.

Mike James, editor la I Programmer, relatează: “Nu obțineți reproducerea exactă a imaginii, dar este suficientă pentru a face conexiunea.”

Alexandru a întărit o idee destul de clară: “tehnologia ne aduce un pas mai aproape de sistemele care pot citi și înțelege ce se întâmplă în mintea noastră”.

Referințe:

Duo of neural networks get within a pixel of reading our mind and re-creating what’s there

Researchers in Japan are showing way to decode thoughts

Leave a Reply